ua ru de
×
Авторизація на сайті
×
Реєстрація на сайті
×
Відновлення паролю

Представники німецьких ГО в Україні на Всеукраїнському семінарі – практикумі BIZ

Представники німецьких ГО в Україні на Всеукраїнському семінарі – практикумі BIZ

22 представників від німецьких ГО України взяли участь у триденному Всеукраїнському семінарі – практикумі BIZ на тему: «Сучасні технології як метод збереження німецької культурної спадщини: організація клубної роботи, музейна робота, робота з архівами. Історія та краєзнавство» (м. Київ, на базі БО «Німецький Дім – Київ, 17.11.-19.11.2023)

В рамках семінару були проведені лекції та практичні майстер-класи, присвячені організації клубної, музейної та архівної діяльності, а також  -  використанню інноваційних підходів та новітніх технологій для збереження німецької культурної спадщини. Під час заходу обговорювались також історичні та краєзнавчі аспекти, які допомагають не лише зберігати, а й активно популяризувати німецьку спадщину в Україні.

Це були дуже продуктивні та інформаційно насичені дні!

Людмила Коваленко-Шнайдер, керівник БО «Німецький Дім – Київ»  розповіла про важливість збереження культурної спадщини та вирізнила основні виклики в цьому питанні, зокрема під час війни. Її виступ вразив глибиною розуміння проблеми та викликав активні обговорення серед учасників.

Вікторія Цуркан, менеджер БФ «Товариство Розвитку», детально ознайомила учасників з важливими аспектами та сучасними підходами в організації клубної роботи в німецьких ГО України.

Про роль музеїв у збереженні культурної спадщини та формуванні національної ідентичності на прикладі роботи Національного музею літератури України розповіла Раїса Павлівна Сеннікова, заступник директора з науково-освітньої роботи. Було детально розглянуто питання організації виставок, ефективного використання ресурсів та взаємодії з громадськістю.

Олександр Чижевський, директор Здолбунівського краєзнавчого музею, поділився власним досвідом музейної роботи, методами та підходами для залучення молоді. Вразив учасників семінару демонстрацією кращих практик використання інтерактивних експозицій та цифрових технологій для збереження культурної спадщини.

Актуальною та корисною була презентація щодо використання соціальних мереж для залучення нових членів та просування культурних проектів (спікер - Оксана Щирба, українська письменниця, теле- й радіоведуча, журналістка, піарниця).

Анатолій Хромов, кандидат історичних наук, голова Державної архівної служби України, дав практичні поради щодо роботи з архівами. Його виступ  відкрив низку цікавих інсайдів. Зокрема, делегати отримали важливу інформацію про методи оцифрування архівних документів, що стало необхідністю в сучасних реаліях російської агресії. Анатолій Хромов чітко розповів про переваги цього підходу для збереження культурної спадщини та висвітлив можливості доступу до цих даних для дослідження та публічного використання.

Тему роботи з архівами продовжив Андрій Іванович Амонс, полковник юстиції у відставці та дослідник, який  поділився своїм досвідом роботи з архівами громадських організацій, розкривши, як зберігати та використовувати  документи та артефакти, а також презентував свої дослідження Биківнянських поховань.

Інформативним був і виступ кандидата історичних наук, доцента кафедри соціогуманітарних технологій Луцького національного технічного університету Михайла Костюка («Краєзнавство: вивчення та популяризація німецької культурної спадщини в регіональному контексті»). Михайло Петрович наголосив на необхідності фото та відеофіксації задля збереження культурної спадщини, а також на важливості організації та проведення історико-етнографічних експедицій.

Окремо дякуємо керівникові історичного клубу БО «Німецький Дім – Київ», Анатолію Сергійовичу Колосу, який подарував учасникам семінару захоплюючу історичну ретроспективу. Ми всі отримали вичерпну картину формування та розвитку німецької культурної спадщини на українській землі, а також ознайомились з мобільною виставкою: "Живі обличчя депортації німців України. Зустріч поколінь."

Завершили семінар яскраво та захопливо, відправившись на екскурсію до Національного заповідника «Софія Київська». Як відомо, дзвіниця Софіївського собору в середині 18-го століття перебудована за проектом німецького архітектора Ґотфріда Йоганна Шеделя та входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Дякуємо всім спікерам та учасникам за активність, запитання та підтримку! Нехай отримані нові знання стануть цінним ресурсом для подальших дій у збереженні та вивченні німецької культурної спадщини в Україні!

Проект було проведено з ініціативи Ради німців України за фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ і комплексного територіального розвитку Німеччини через Благодійний Фонд «Товариство Розвитку».

20 листопада 2023