ua ru de
×
Авторизация на сайте
×
Регистрация на сайте
×
Восстановление пароля

Відбувся семінар-практикум BiZ з підвищення кваліфікації вчителів мовних курсів

Відбувся семінар-практикум BiZ з підвищення кваліфікації вчителів мовних курсів

Всеукраїнський семінар-практикум BiZ з підвищення кваліфікації вчителів мовних курсів німецьких Центрів Зустрічей України: «Робота з дітьми дошкільного, шкільного віку та з дорослими на курсах німецької мови в німецьких Центрах Зустрічей України» (змішаний формат офлайн/онлайн).

З 27 по 29 вересня 2024 року в Києві успішно пройшов Всеукраїнський семінар-практикум для вчителів німецької мови, організований Освітньо-інформаційним центром «BIZ-Україна» у співпраці з Goethe-Institut Ukraine. Захід об'єднав 22 учасника із 14 громадських організацій етнічних німців України, що працюють із дітьми дошкільного віку, школярами та дорослими. Семінар мав на меті підвищити кваліфікацію викладачів, впроваджуючи інноваційні підходи до навчання та використання сучасних технологій.

Людмили Коваленко-Шнайдер, керівниця Deutsches Haus-Kyiv»/«BiZ-Ukraine» наголосила на важливості таких заходів для розвитку професійних навичок викладачів та збереження німецької культури й мови в Україні.

Головною темою першого дня стала робота з інформацією та медіаграмотність.

Наля Кубай, магістр, мультиплікатор BiZ, провела онлайн-курс для викладачів - формування текстової компетентності учнів у навчанні німецької мови: основні методико-дидактичні концепти. Вікторія Райншпергер (онлайн), магістр із Університету Граца, продовжила тему формування текстової компетентності учнів у навчальних матеріалах: тексти із соціальних мереж, стратегії аналізу текстів.

Ірина Чинкова, менеджер БФ «Товариство Розвитку», провела онлайн-презентацію, в якій детально розповіла про організацію мовних курсів у Центрах Зустрічей, а також про підготовку документації та моніторинг якості навчання.

Дарина Савватєєва, викладачка «Deutsches Haus-Kyiv», провела практичний воркшоп з організації активного очного навчання. Учасники мали змогу ознайомитися з новими підходами, які підвищують ефективність уроків німецької мови.

Завершився перший день семінару цікавим форматом презентацій «Pecha Kucha», який представила Наталія Галаган, методистка BiZ з мовної роботи зі школярами та дошкільнятами. Цей формат дозволяє ефективно передавати інформацію за короткий час, зберігаючи увагу аудиторії. Учасники дізналися, як використовувати такий метод на уроках для подачі складних тем.

Другий день семінару був присвячений практичним навичкам викладання. Микола Карпік, кандидат філологічних наук, доцент, детально розглянув проблемні граматичні теми, а також допоміг учасникам розробити вправи для уроків на рівнях А1-В1.

Світлана Новобранець (Goethe-Institut Ukraine) презентувала тему: "Відео як міні-проєкти на уроках німецької мови на мовних курсах в німецьких Центрах Зустрічей України", а також поділилася цікавими методиками, практичними заняттями та актуальними ресурсами для роботи з дошкільнятами та молодшими школярами, що є ключем до успішного засвоєння мови на ранніх етапах.досвід семінару

Третій, заключний день семінару, відкрив нові горизонти для учасників. Катерина Кохан, методистка «BiZ-Ukraine», презентувала сучасні технології, зокрема, використання штучного інтелекту в навчанні німецької мови. Викладачі ознайомилися з платформами на базі ШІ, які допоможуть зробити уроки більш ефективними та цікавими.

Також, учасники занурились у творчі методики дидактизації пісень та літературних текстів, що є важливим елементом інтерактивного навчання. Усі отримали практичні поради щодо розробки робочих матеріалів для занять.

Всеукраїнський семінар-практикум BiZ показав, наскільки важливим є постійний розвиток викладачів і впровадження інновацій у навчальний процес. Захід став чудовою платформою для обміну досвідом, професійного зростання та знайомства з новими технологіями. Попереду — нові проєкти та ініціативи, а знання, отримані на семінарі, вже готові до використання на уроках німецької мови по всій Україні.

Детальні звіти та відео з семінару ви можете знайти на сторінці у Facebook.

Проєкт проводився БО «Німецький Дім – Київ» з ініціативи Ради німців України за фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ та комплексного територіального розвитку Німеччини через БФ "Товариство Розвитку".

1 октября 2024